Blog

Op weg naar zelfsturing – We moeten eens praten

14 May 2021

In een complexe, snel veranderende wereld is het essentieel om als team verbinding te houden met elkaar en om onze tijd samen zo effectief mogelijk te gebruiken. Zo kunnen we de collectieve intelligentie ten volle benutten en toch maximaal focus en resultaat neerzetten. Krachtige processen en zorgzame facilitatie zijn hiervoor essentieel. iLeanwil in de komende periode teams ten volle ondersteunen om effectief samen te werken, ook online. Daarom delen we onze inzichten en ervaring met jullie en  ontwikkelden we materiaal dat we gratis ter beschikking stellen, en dat je snel en praktisch kan inzetten. 

Opnieuw naar de werkplek. Toch?

“Natuurlijk wil ik terug op kantoor gaan werken! Eindelijk weer contact met collega’s! Nu kunnen we tenminste rechtsreeks overleggen, da’s veel efficiënter. Ik ben die vermoeiende  video-calls zo beu.”

— Een enthousiaste durver

“Ik zie echt geen reden waarom ik terug naar kantoor zou gaan, thuis werk ik veel efficiënter. Ik blijf zo lang ik kan weg van het kantoor.”

— Een geroutineerde thuiswerker

Daar zitten jullie dan als team, met verschillende meningen en verwachtingen over wat iedereen ‘ons nieuwe normaal’ noemt. De ene helft van het team kan niet wachten om terug naar kantoor te gaan – voelt zich daar veilig en goed bij als alle coronaregels in acht genomen worden. Maar de andere helft denkt er nog niet aan. Waarom zouden ze ook maar enig risico nemen, en daarbij, wie gaat er die tieners thuis motiveren om iets voor school te doen?  

Spanningen bespreekbaar maken

Een veilige terugkeer naar de werkplek is een brandend actueel thema. Eentje dat voor spanningen kan zorgen.  Want enerzijds blijft telewerk, waar mogelijk, de norm. Maar tegelijkertijd zijn steeds meer bedrijven opnieuw aan het opstarten, en ontstaat er een grijze zone wat betreft thuis- of kantoorwerk. En daarbinnen heeft iedereen zijn eigen noden die spelen: het moet veilig zijn, ik heb sociaal weefsel nodig, ik moet alles gebolwerkt krijgen, ik vereenzaam hier. Allemaal oprechte behoeftes, die niet eenvoudig met elkaar te rijmen vallen. Of toch niet op het eerste zicht, of in de hitte van een discussie.  

Sterke teams praten over olifanten, in plaats van ze uit de weg te gaan. Sterke teams gaan op zoek naar wat mensen doet vasthouden aan thuiswerken. Of wat mensen drijft om als eerste weer op kantoor te zijn. En dat doen ze nù. Je wil immers vermijden dat de olifant zo groot wordt dat hij veel moeilijker bespreekbaar te maken is.  

Heikele thema’s bespreekbaar maken is een kunst. Het gaat erover om op zo’n manier de dialoog aan te gaan dat iedereen van het team gehoord wordt en dat er oog is voor onderliggende behoeften. Om dan tot een gedragen én-én oplossing te komen die rekening houdt met verschillende noden als veiligheid, samenzijn, rust of autonomie.  

Hoe pak je dat concreet aan? Onderstaande stappen zijn gebaseerd op een model dat we ontwikkelden om heikele thema’s in het team bespreekbaar te maken.

  1. Nodig je team uit om samen een gesprek te hebben over thuis- vs. kantoorwerk de komende periode en waarom je het belangrijk vindt het daar samen over te hebben.  
  2. Doe een virtueel rondje waarbij je eerst ieders mening laat delen rond het thema. Ga nog niet in dialoog, verzamel gewoon alle perspectieven.  
  3. Probeer in dialoog samen helder te krijgen welke behoeften er allemaal spelen (voorbeelden kunnen zijn: veiligheid, connectie, efficiëntie, focus, vertrouwdheid, …). Deze behoeften zitten vaak verborgen achter meningen of boze frustraties. “Ik moet hier gewoon buiten, ik word zot in mijn kot.” Probeer de behoefte hierachter te ontdekken en lijst ze eventueel op. 
  4. Zoek met je team naar oplossingen die rekening houden met verschillende behoeftes, en denk out-of-the-box. Spreek ook meteen een moment af waarop jullie de oplossing samen gaan evalueren en eventueel bijsturen. 

Succes!! 

Online training

Wil je nog vaardiger worden in het bespreekbaar maken van heikele thema’s met je team? Dan is deze online training Strong teams talk about elephants mogelijks iets voor jou! 

Dit is het zesde deel van de blogreeks ‘samenwerken als nooit tevoren’.