Loading Events
 • This event has passed.

Training & Events

Verbindende besluitvorming

Kom op een effectieve en efficiënte manier tot slimme en gedragen beslissingen.

7-8 October 2021

 1585 excl. VAT

Location

Spoor 18

Stationsstraat 55
Mechelen, 2880 Belgium
+ Google Map
Language
Dutch

Content

07/10/2021 @ 08:00 08/10/2021 @ 17:30

Description

Hoe worden beslissingen genomen in jouw team of organisatie? Traag of snel? Top-down of van onderuit? En vooral: zijn de gemaakte besluiten de juiste en worden ze actief ondersteund door iedereen?

In deze tweedaagse opleiding duiken we diep in verbindende besluitvorming, zodat je er naderhand meteen en succesvol mee aan de slag kan. Zowel in je team en organisatie, als thuis en in de hobbyclub. Want samen goeie afspraken maken is overal belangrijk.

Waarom verbindende besluitvorming?

De traditionele manier waarbij de leidinggevende alles beslist zonder het team te betrekken, werkt voor veel organisaties niet meer. Beslissingen worden te hoog in de organisatie genomen, waardoor ze onvoldoende afgestemd zijn op de realiteit van het echte werk.

Daarom zoeken veel organisaties naar manieren om medewerkers actief te betrekken, beslissingen zo ‘laag’ mogelijk in de organisatie te nemen of met kleine, zelfsturende teams te werken. Dit betekent dat beslissingen niet meer door één persoon – de leidinggevende – genomen worden, maar in de groep van betrokken medewerkers. Hierdoor wordt de collectieve intelligentie maximaal gebruikt en krijg je de meest slimme afspraken die ook nog eens actief ondersteund worden door iedereen.

Een typische valkuil hierbij is dat teams in een consensus-cultuur terechtkomen, waar ze eindeloos lang blijven overleggen, of zelfs niet tot afspraken komen. Dit vanuit de positieve intentie om ieders mening te horen en ieders goedkeuring te zoeken.

Teams hebben dus nood aan een effectieve én efficiënte manier om samen beslissingen te nemen. Een aanpak waarbij je als groep – zonder tijdverlies – tot de meest slimme beslissing komt en iedereen die actief ondersteunt. En dat is waar verbindende besluitvorming voor zorgt.

Wat is verbindende besluitvorming?

Verbindende besluitvorming combineert twee krachtige technieken:

 • het werken vanuit universele, gedeelde behoeften in plaats van meningen of strategieën (gebaseerd op verbindende communicatie)
 • consent besluitvorming waarbij naar bezwaren gezocht wordt in plaats van consensus (gebaseerd op Sociocratie 3.0)

Deze combinatie zorgt ervoor dat de verschillende behoeften die leven (bij medewerkers, klanten en de organisatie) ingevuld raken door de uiteindelijke beslissing, zonder dat een team zich verliest in voorkeuren, meningen en strategieën. Het besluitvormingsproces gidst hierbij de groep zodat ze op een beperkte tijd tot wijze beslissingen komt, die begrepen en gedragen worden door alle leden van de groep.

Agenda

Inhoud van de opleiding

In deze opleiding zal je alle stappen van het consent besluitvormingsproces begrijpen, leren toepassen én leren faciliteren:

 • spanningen, noden, wensen, opportuniteiten en doelen constructief inbrengen in een groep
 • de behoeften achter een beslissing (de ‘waarom’) verhelderen en een gemeenschappelijk, gedragen startpunt creëren m.b.v. drivers
 • efficiënt en in co-creatie tot een voorstel of strategie komen
 • zogenaamde ‘bezwaren’ ontdekken, kwalificeren en integreren om tot de meest wijze en gedragen beslissing te raken
 • afspraken ‘levend’ te maken, zodat ze steeds afgestemd blijven op wat de organisatie en mensen nodig hebben

Planning

 • 08:30: Welkom met koffie
 • 09:00: Begin van de training
 • 17:30: Einde van de training

Learning objectives

Daarnaast krijg je de principes en basistechnieken aangereikt van Verbindende Communicatie en van Sociocratie 3.0. En je leert enkele andere vaardigheden, die ook los van besluitvorming veel voordeel brengen:

 • ontwikkelen van (zelf)empathie, waardoor je je bewuster bent van de dieper liggende behoeften van jezelf en de anderen
 • flexibeler worden in je denken, handelen en de keuze voor bepaalde strategieën (zonder je eigen behoeften te verwaarlozen)
 • bewust en effectief samenwerken met anderen
 • faciliteren van groepsprocessen (door de vele facilitatie-tips en oefeningen)

Target audience

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is voor iedereen die wil leren betere beslissingen te nemen samen met anderen. Zowel teamleden, leidinggevenden, projectleiders als facilitators gaan makkelijk en met succes aan de slag met de aangeleerde technieken.

Er is geen voorkennis vereist voor deze opleiding.

KMO-portefeuille

Voor deze training kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille. Meer info zie tab FAQ.

Budget

Wanneer je graag aan deze training wil deelnemen, maar de prijs is buiten jouw bereik of te hoog voor de waarde die je hieraan koppelt, contacteer ons dan gerust om te onderzoeken wat mogelijk is. Meer info zie tab FAQ.

€1585 Price

+32 3 443 12 03

View Organizer Website

Stationsstraat 55
Mechelen, 2880 Belgium
+ Google Map
View Venue Website

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Teacher(s)

Bart Oste

Let’s activate the collective intelligence in your organisation and create a space where people can thrive.

 • Organisational and Leadership Coach
 • Trainer
 • Facilitator

Keywords

Deep Democracy - Leadership - Mediation - Non-violent communication - Personal growth - Sociocracy 3.0

FAQ

Ik heb nog nooit gehoord van Verbindende communicatie of Sociocratie 3.0. Is dat een probleem?

Nee, helemaal niet. We verwachten geen voorkennis, en brengen de materie stap voor stap aan. De focus ligt op besluitvorming, maar na deze opleiding heb je ook een breder begrip van Sociocratie 3.0 en Verbindende communicatie.

Ik leerde al consent besluitvorming in een introductie of opleiding Sociocratie 3.0. Is deze opleiding dan nog nuttig voor me?

Zeker en vast wel. Want hoewel we geen voorkennis vragen is dit een verdiepingsopleiding en verrijken we consent besluitvorming met het werken vanuit behoeften. Vaak geven mensen die eerder consent besluitvorming leerden aan dat ze nood hebben aan extra verdieping en oefenmogelijkheden, waarvoor deze opleiding ideaal is.

Is deze vorm van consent besluitvorming verschillend van die van Sociocratie, Holacracy of S3?

Ja en nee. Niet wat de uitgangspunten en principes betreft, namelijk het ontdekken en kwalificeren van bezwaren om van daaruit tot een afspraak te komen die ‘goed genoeg is voor nu en veilig genoeg om te proberen’. De vorm in deze opleiding is sterk gebaseerd op Sociocratie 3.0. Ten opzicht van Holacracy zijn er dus enkele verschillen in de details van het proces (hoe een bezwaar kwalificeren, bijvoorbeeld). Deze verschillen begrijpen, zal van jou een betere facilitator maken, welke variant van het proces je ook toepast.

Kan ik de ‘KMO portefeuille’ gebruiken voor deze training?

Ja, dat kan. Als u de ‘KMO-portefeuille’ wilt gebruiken, kunt u dat tijdens uw inschrijving aangeven.
Wij zullen u daarna verdere instructies bezorgen.
De factuur zal opgestuurd worden door onze collega Kristine van Learnia, een zusterbedrijf van iLean dat instaat voor de KMO-portefeuille.
Van uw kant is het belangrijk dat u deze opleiding ook registreert op het platform van de ‘KMO-portefeuille’ en u kan daarvoor het volgende nummer gebruiken: DV.O211905

Wat als deze opleiding te duur voor me is?

Wanneer je graag aan deze training wil deelnemen, maar de prijs is buiten jouw bereik of te hoog voor de waarde die je hieraan koppelt, contacteer ons dan gerust om te onderzoeken wat mogelijk is. We willen ervoor zorgen dat de kostprijs voor niemand een barrière is om deel te nemen aan deze waardevolle training.

7-8 October 2021

 1585 excl. VAT

Location

Spoor 18

Stationsstraat 55
Mechelen, 2880 Belgium
+ Google Map
Language
Dutch

This training in-house in your company?

Contact us and we'll be glad to discuss the options.