Loading Events

Training & Events

Op weg naar zelfsturing: Sociocratie 3.0 in de praktijk

Description Sociocratie 3.0 – oftewel S3 – is een erg krachtige verzameling van principes en flexibel inzetbare technieken. Deze technieken bieden een antwoord op veel actuele uitdagingen in organisaties: een lerende, wendbare organisatie worden, participatief besluiten vormen en effectief samenwerken. Deze 2-daagse opleiding is de beste manier om S3 in de diepte te leren kennen […]

9-10 March 2022

 1585 excl. VAT

Location

Spoor 18

Stationsstraat 55
Mechelen, 2880 Belgium
Language
Dutch

Content

09/03/2022 08:30 10/03/2022 17:30

Description

Sociocratie 3.0 – oftewel S3 – is een erg krachtige verzameling van principes en flexibel inzetbare technieken. Deze technieken bieden een antwoord op veel actuele uitdagingen in organisaties: een lerende, wendbare organisatie worden, participatief besluiten vormen en effectief samenwerken.

Deze 2-daagse opleiding is de beste manier om S3 in de diepte te leren kennen en ervaren. Je leert in deze erg praktische en interactieve training de S3-principes en -patronen kennen en je ontwikkelt de vaardigheid om deze doeltreffend in de praktijk te brengen. Je werkt samen met de andere deelnemers om deze nieuwe technieken te begrijpen en in te oefenen, zodat je ze achteraf meteen in de praktijk kan brengen binnen jouw team of organisatie.

Maximaal leereffect: voorbereiding

Om uit deze 2 dagen fysiek samen leren het maximale effect te halen, is een verplichte voorbereiding integraal deel van deze opleiding. Deze voorbereiding neemt maximaal enkele uren in beslag en kan verschillende vormen aannemen:

 • Je volgde je al een introductie tot Sociocratie bij iLean of een andere provider (en/of)
 • Je deed al praktijkervaring op met S3-patronen in jouw team of organisatie (en/of)
 • Je spendeert 2-3 uur op je eigen manier en tempo aan het verwerken van introductiemateriaal rond S3 (dat wij jou bezorgen na inschrijving)

Na inschrijving bekijken we met jou welke voorbereiding nodig is voor jou, en bezorgen jou daar het juiste materiaal voor.

Maximaal leereffect: intervisie

Na deze opleiding gaan deelnemers enthousiast en met succes aan de slag met de S3-patronen. Om de impact hiervan op jouw team of organisatie te maximaliseren, hoort bij deze opleiding een intervisiemoment. Dit zal een bijeenkomst van een 2-tal uur zijn (eventueel online) die 6-8 weken na de opleiding plaatsvindt. Hierin bespreken we jullie concrete experimenten, beantwoorden we jullie praktische vragen en delen we onze tips en ervaring bij het verder implementeren en verdiepen van S3. Zo wordt de leerstof uit de 2-daagse opleiding maximaal in jouw praktijk vertaald.

Agenda

Inhoud van de opleiding

Tijdens deze opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod. Waar mogelijk oefenen we onderstaande S3-technieken in op basis van herkenbare en relevante thema’s of voorbeelden.


• Definitie, ontstaan en achtergrond van Sociocratie 3.0

• De S3-principes

• Behoeften en doelen van de organisatie identificeren m.b.v drivers en er bewuster en effectiever op antwoorden

• Een organisatie van binnenuit wendbaar maken door te navigeren via spanning

• Verantwoordelijkheid delegeren naar duidelijke domeinen en hoe daarbinnen zelfsturend te werken als team (kring) of individu (rol)

• Het cocreëren van voorstellen en strategieën

• Consent besluitvorming

• Feedback mechanismes (peer review, meeting evaluatie, ..) en artful participation om verantwoordelijkheidszin en engagement te verhogen

• Effectief vergaderen (governance meetings) en het maken en evalueren van afspraken in korte leercycli

• S3-patronen rond organisatiestructuur om in elke situatie een werkende en wendbare structuur te ontwikkelen die maximale waardecreatie toelaat

• Hoe te starten met het implementeren van S3-patronen

Naast theorie en oefeningen voorzien we ook voldoende reflectietijd zodat je de aangeleerde stof naar jouw praktijk kan vertalen, en daarover in dialoog gaan met elkaar en de trainers.

Planning

 • 08:30: Welkom met koffie
 • 09:00: Begin van de training
 • 17:30: Einde van de training

Learning objectives

Na het volgen van deze opleiding:

• Ontwikkelde je een grondige kennis en begrip van de S3-principes en -patronen en kan je deze ook uitleggen aan anderen.

• Kan je binnen je organisatie spanningen, doelen en behoeften detecteren en er bewust en effectief op antwoorden.

• Kan je de S3-patronen rond besluitvorming, effectief vergaderen en het faciliteren van persoonlijke ontwikkeling in de praktijk brengen.

• Kan je S3-patronen inzetten om teams en rollen (meer) zelfsturend te maken. Je kan voor en met hen daarvoor het juiste kader en ondersteuning ontwikkelen, en hen ondersteunen bij het zichzelf op een gezonde manier te organiseren en besturen.

• Ken je verschillende manieren om een wendbare, lerende organisatiestructuur neer te zetten die écht werkt.

• Leerde je voortdurend reflecteren over hoe jij werkt en leert, samen met anderen en daarin voortdurend verbeteren.

Target audience

Deze opleiding is ontworpen voor:

• Leiders en managers.

• Change agents, consultants en HR-medewerkers.

• Agile coaches, projectmanagers en Scrum Masters.

• Iedereen die geïnteresseerd is in manieren om zelforganisatie en gedeeld leiderschap te ontwikkelen.

• Diegenen die geïnteresseerd zijn in nieuwe trends in organisatieontwikkeling zoals Responsive.organisations, Reinventing Organisations, Teal, Holacracy, fluïde organisaties, enzovoort.

KMO-portefeuille

Voor deze training kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille. Meer info zie tab FAQ.

Budget

Wanneer je graag aan deze training wil deelnemen, maar de prijs is buiten jouw bereik of te hoog voor de waarde die je hieraan koppelt, contacteer ons dan gerust om te onderzoeken wat mogelijk is. Meer info zie tab FAQ.

€1585 Excl. BTW

+32 3 443 12 03

View Organizer Website

Stationsstraat 55
Mechelen, 2880 Belgium
View Venue Website

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking “Get Tickets” will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Sociocratie 3.0 in de praktijk – Early Bird Ticket – 09/03/2022
1285
2 available

Teacher(s)

Dieter Dehaes

Life is a journey through complexity and everlasting change. I’ll be your friend and guide on your way.

 • Leadership Coach
 • Experienced trainer
 • Systems thinker

Keywords

Change - Complexity - Leadership - Lean & Agile - Sociocracy 3.0

Jef Cumps

Let’s together unleash the full potential of people and the organisation!

 • Inspiring keynote speaker
 • Seasoned trainer and facilitator
 • Leadership coach
 • Author of ‘Sociocracy 3.0 – The novel’
 • Co-founder of ILean

Keywords

Agile leadership - Holacracy - Non-violent communication - Organisational change - Personal growth - Self-management - Sociocracy 3.0 - Teal

FAQ

Is Sociocratie 3.0 enkel geschikt voor IT of business organisaties?

Nee, helemaal niet. In elke formele of informele organisatie waar mensen bewuster en beter willen samenwerken, kan S3 nuttig zijn. De S3-patronen worden wereldwijd gebruikt door scholen en universiteiten, zorginstellingen, sociale en non-profit organisaties en for-profit bedrijven. Zowel startups, KMO’s als grotere organisaties. En naast de professionele wereld wordt S3 ook gebruikt in sportclubs, verenigingen en families. De brede en modulaire inzetbaarheid van S3 is net één van de troeven.

Kan ik de ‘KMO portefeuille’ gebruiken voor deze training?

Ja, dat kan. Als u de ‘KMO-portefeuille’ wilt gebruiken, kunt u dat tijdens uw inschrijving aangeven.
Wij zullen u daarna verdere instructies bezorgen.
De factuur zal opgestuurd worden door onze collega Kristine van Learnia, een zusterbedrijf van iLean dat instaat voor de KMO-portefeuille.
Van uw kant is het belangrijk dat u deze opleiding ook registreert op het platform van de ‘KMO-portefeuille’ en u kan daarvoor het volgende nummer gebruiken: DV.O211905

Wat als deze opleiding te duur voor me is?

Wanneer je graag aan deze training wil deelnemen, maar de prijs is buiten jouw bereik of te hoog voor de waarde die je hieraan koppelt, contacteer ons dan gerust om te onderzoeken wat mogelijk is. We willen ervoor zorgen dat de kostprijs voor niemand een barrière is om deel te nemen aan deze waardevolle training.

Wat is Sociocratie 3.0 eigenlijk en hoe relateert het met Agile, Holacracy, Teal, etc?

Sociocratie 3.0 – of S3 – is een zogenaamde ‘sociale technologie’, wat betekent dat het ons heel concrete technieken en een denkkader aanreikt rond bewuster en effectiever samenwerken. Sociocratie 3.0 is een verzameling van meer dan 70 patronen (technieken, processen, …) die je los van elkaar kan inzetten (ze zijn modulair en flexibel) en die onderbouwd worden door sterke principes zoals gelijkwaardigheid, transparantie en voortdurend verbeteren. De patronen helpen teams of organisaties bij het creëren van een wendbare organisatiestructuur, het besturen in gelijkwaardigheid, participatieve besluitvorming en bewustere samenwerking.

 

S3 ontstond, net zoals Holacracy trouwens, uit de Sociocratische Kringorganisatie Methode (cfr Endenburg), een systeem om in gelijkwaardigheid en op basis van consent te besturen. De co-creators van Sociocratie 3.0 actualiseerden deze technieken op basis van hun jarenlange ervaring en combineerden ze met praktijken en principes uit de Agile (product ontwikkeling) wereld. Sociocratie is dus perfect samen inzetbaar met modellen als Scrum en Kanban.

 

Modellen als Sociocratie 3.0 en Holacracy passen in de zogenaamde ‘teal’ beweging, waarbij organisaties evolueren naar meer zelfsturing, wendbaarheid en menselijkheid.

Client feedback

I discovered concrete, applicable tools, well lived-through. Jef and Dieter breathe Sociocracy 3.0 and at the same time, they are integrating context and input of the participants fluently.

Sien Heine – Fluvius

9-10 March 2022

 1585 excl. VAT

Location

Spoor 18

Stationsstraat 55
Mechelen, 2880 Belgium
Language
Dutch

This training in-house in your company?

Contact us and we'll be glad to discuss the options.